keskiviikko 27. toukokuuta 2009

9. ENSIMMÄINEN AAMU

Eri varuskunnissa on erilaiset sovellutukset päiväohjelmasta. Yleisesti herätys on kello 6, sitten mahdollinen aamulenkki ulkona, peseytyminen, aamupala klo 7, siivousta, oppitunnit kello 8-11, järjestäytyminen ruokailuun, syöminen ja siivousta klo 11-13, ulkona harjoittelua klo 13-16, järjestäytyminen ruokailuun taas, mahdollinen iltaloma kello 17:30-21, ja lopulta nukkumaan käyminen kello 22.

Ensimmäisenä aamuna heräät klo 5:50, kun tuvan ovi avataan hiljaa ja joku päivystäjä käy herättämässä tuvan esimiehen. Käytävältä paistaa keinovalo ja kumisee vaimeita ääniä.

Kello 6:00 valot syttyvät, kellosysteemi alkaa päristä hermoja raastavasti ja alikersantti karjahtaa:

"YLÖS JOKA ÄIJÄ! JÄRJESTÄYDYTÄÄN AAMUPESULLE. YLÄRUUMIS PALJAAKSI, MUKAAN PYYHE, SAIPPUA, HAMMASHARJA JA MUKI. JALOISSA PYJAMANHOUSUT, LENKKITOSSUT JALKAAN."

Etsittyänne kaapeistanne vaaditut tavarat asetutte jonoon ja suoritatte ojennuksia toisella kädellä, jota käytetään myös vaatetankona pyyheliinalle. Kyynärpäästä 90 asteen kulmaan taitetun käden pitää yltää edellisen miehen hartioihin.

Kello pärisee uudelleen, kun kaikkien pitäisi olla valmiina, ja sitten tupa kerrallaan juostaan pesuhuoneeseen. Lähtevä tupa kuulutetaan, jolloin sitä edellinen ryhmä pesuhuoneessa siirtyy sieltä kuivaushuoneeseen odottamaan, että seuraavat juoksevat ensin pesuhuoneeseen.

Aikaa peseytymiseen on 5 minuuttia, aika loppuu yllättävän äkkiä. Siirryt märkänä ja vielä saippuaisena kuivumaan kuivaushuoneeseen, jossa tehdään taas uusia ojennuksia.

Juoksu tupaan seuraa. Siellä puetaan maastopuku päälle ja "hierotaan punkkaa" sen verran kuin on aikaa. Alikersantin täytyy aina keksiä tekemistä, jolla kaikki ylimääräinen aika saadaan tapettua.

"EI NYSVÄTÄ ENÄÄ!" huutaa alikersantti sitten, kun on aika järjestäytyä aamupalalle lähtöön. Ojennuksia, ojennuksia taas.

Portaat juostaan alas kumpiakin laitoja myöten, kahtena jonona. Keskelle jätetään tila aliupseereille. Ja sitten juosten pihalle ryhmiin eri jaosten (1-3) mukaisesti. Taas tehdään ojennuksia.

Olet neljännessä eli viimeisessä rivissä. Mietit, mikä olisi paras paikka sijoittua, miten sellaisen paikan voisi varmistaa itselleen jatkuvasti, ettei joutuisi reunajonoihin eikä eturiviin, joissa joutuu malliojennukseen, jota muut seuraavat. Mutta järjestykset toteutuvat vaihtelevasti erilaisilla operaatioilla ja jokainen joutuu ennen pitkää kaikkiin asemiin vuorollaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti