keskiviikko 27. toukokuuta 2009

11. TUVASSA TAAS

Kämpällä hierotaan punkkaa, eli opetellaan vuoteen sijaamista erityisellä armeijan tyylillä. Kankaan täytyy pingottua suoraksi ja kireäksi, missään ei saa näkyä löysää poimua.

Kun vuoteet on kerran jo sijattu hyvin, mennään käytävään katsomaan alikersantin esitystä vuoteen oikeaoppisesta sijaamisesta. Alik. Kamppi kantaa itse omaa vuodettaan (josta on jo aikaisemmin poistettu yläpeti tarpeettomana) ovensuusta käytävälle, toinen mies kantaa toisesta päästä, vaikka naapurituvan esimies muistuttaa tuvassa olevan joutilaita miehiä molemmiksikin kantajiksi.

Sillä aikaa, kun alikersantti Kamppi antaa näytöksensä, naapurituvan esimies käy tuvissa sekoittamassa kaikkien vuoteet hujan hajan. Palatessaan tupiinsa alokkaat kokevat suuren pettymyksen, kun heidän äskeinen suuri työnsä on haihtunut hukkaan ja petaaminen täytyy aloittaa aivan alusta uudelleen.

"Kuka on käynyt täällä?" kysyy joku puhelias alokas ääneen ihmetellen. Hän ei ollut nähnyt, kuten minä.

Vuoteiden uudelleensijaamisten jälkeen kaikki varusteet tarkastetaan taas. Ne tyhjennetään kaapeista kunkin vuoteelle, etsitään yksitellen ja viedään takaisin kaappiin, kun on näytetty tavarat yksitellen alikersantille.

Vaatteet opetellaan laskostamaan siten, että vaatekaapin tila käytetään taloudellisimmin ja kaikki tarvittava mahtuu siististi kaappiin. Alusvaatehyllyn eteen pingotetaan toinen pyyhkeistä, sillä alusvaatteiden olisi sopimatonta näkyä...

Alusvaatteita on kullekin aina myös varapari, joten halukkaat voivat vaihtaa ylleen puhtaita kahdesti viikossa. Vaatteiden vaihto likapyykkiin on kerran viikossa saunapäivänä. Jos tällöin antaa pois molemmat alusvaatekertansa, voi käyttää omia siviilialusvaatteitaan välillä - ne on pestävä itse lomailtaessa kotona.

Alusvaatteita ei tiettävästi koskaan tarkasteta, vaikka joku ei vaihtaisi niitä ikinä puhtaisiin. Sen sijaan suoritetaan lukuisia kaappi-, peti-, pinkka-, huomio-, ja tukka-tarkastuksia.

Edellisenä päivänä puuttunut kinnas löytyy jostakin. Muita joiltakuilta puuttuneita varusteita tuodaan varastolta. Kenttäpullo oli jäänyt jakamatta kaikille jossakin erässä.

Vaatteita vaihdellaan sopivamman kokoisiksi tuvan alokkaiden kesken. Vääränväriset laatat pitää poistaa vaatteista ja tilalle pitää ommella uudet. Huomaat, että sinulle on tullut kahdet kenttäpuserot ja housut. Luovutat mielelläsi toiset niistä nyt pois - sellaiset, joissa oli vääränväriset laatat! Sinulle jää iloksesi sellaiset, joissa sattuukin olemaan valmiiksi ommeltuina oikeat laatat.

Tuvan elämää häiritsee ajoittain kellon raastava pärähdys käytävässä, jota seuraa huuto:

"ÄIJÄ OVELLE JA LIIKE LAKKAA!"

Tällöin tuvassa ovea lähinnä oleva alokas, normaalisti hän, jonka punkka on (epäonnekkaasti) oven vieressä, ponkaisee oven ulkopuolelle kuuntelemaan käytävällä kiirivää sanomaa, ja muut pysähtyvät ja hiljenevät paikoilleen.

Määräaikaisia hälytyksiä odoteltaessa tuvissa istutaan usein jakkaroilla vuoteiden jalkopäissä, ylä- ja alapetin miehet parina vierekkäin. Alikersantti opettaa erilaisia asioita.

Hälytyksen tultua oviäijä toistaa sanoman, ellei se ole kuulunut tupaan, ja sitten järjestäydytään ja tehdään ojennuksia. Yleensä ensiksi tulee valmistautumishälytys ja sitten lähtöhälytys määrätyn ajan päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti